Het staat al een tijdje op mijn to-cook lijstje, het bakken van een Flammkuchen. Van oorsprong een recept uit de Elzas. De basis is een deeg (vergelijkbaar met pizzadeeg) belegd met crème fraîche, spek en ui. Natuurlijk is dit al heerlijk, maar ik wilde er ook wel iets anders mee doen. Vandaar dat ik een recept deel mét en zonder vlees. En natuurlijk begon ik met het origineel!
Geef je eigen draai aan een recept
Het was weer eens tijd om mee te doen met de Foodblogswap. In het kort: een recepten uitruil tussen bloggers, bedoeld om extra inspiratie op te doen.
Juist dát is wat de Foodblogswap zo leuk maakt. Je wordt uitgedaagd om gerechten net weer even anders te maken. Nu moet ik heel eerlijk bekennen dat ik best wel moeite heb met het precies volgen van recepten. Ik doe het zelden, tenzij het bakrecepten zijn waar de verhoudingen van de diverse ingrediënten veel nauwer luisteren.
Deze maand mag ik koken van Pienskeuken.nl, een blog met veel recepten en zelfs een webwinkel waar je allerlei lekkers kunt kopen. Haar recepten – van ontbijt tot de lekkerste toetjes – variëren van makkelijk tot iets ingewikkelder, zonder het gebruik van pakjes en zakjes.
Ik kwam bijna meteen bij de flammkuchen uit en wist wat ik van haar blog wilde maken!
Voordat je begint een paar tips
Het lijkt, door de grote hoeveelheid tekst, een ingewikkeld recept. Maar dat is het zeker niet. Heb je nog nooit zelf brood- of pizzadeeg gemaakt, kijk dan eens naar het basisrecept voor brood voor meer informatie.
Het recept is voor 3 flammkuchen. Lekker om alle drie de varianten te proberen! Bak ze na elkaar in de oven, of als je een grote oven hebt, passen er misschien ook wel 2 tegelijk in. Het is makkelijk om het beleg vooraf klaar te zetten, dan kun je meteen door.
Laatste tip: ze zijn het lekkerst als je ze meteen eet. Opwarmen vind ik niet zo geslaagd. Voorbereiden kan door het deeg de avond van te voren te kneden en afgedekt in de koelkast een nacht te laten rijzen. En ja, er zijn kant-en-klaar degen te koop maar zelf gemaakt is toch echt het lekkerst!!
Recept Flammkuchen, de basis en 3 soorten beleg
INGREDIËNTEN
Voor het deeg (3 stuks)
- 300 g tarwebloem
- 7 g gedroogde gist
- flinke snuf zout
- 1 el olijfolie
- 180 g warm water
Voor het beleg van het origineel
- ca. 50 g crème fraîche
- 100 g spekblokjes
- 1/2 rode ui (in heel dunne ringen)
- peper
Voor de rauwe ham/rucola
- ca. 50 g crème fraîche
- 1/2 rode ui (in heel dunne ringen)
- ca. 1/2 ons droge rauwe ham (bijv. serranoham)
- een handje rucola
- peper
- olijfolie
Voor de aardappel/Parmezaanse kaas
- ca. 50 g crème fraîche
- ca. 3 el geraspte Parmezaanse kaas
- 1/4 tl tijmblaadjes
- peper
- citroenrasp
- 1 niet te grote aardappel (geschild en in flinterdunne plakjes)
- olijfolie
En verder (handig, maar het kan ook zonder)
- een mandoline
- een ovensteen of pizzasteen (en anders een bakplaat)
- bakpapier en deegroller
BEREIDING
Begin met het deeg. Dit moet namelijk 1-1,5 uur rijzen.
Weeg/meet alle ingrediënten voor het deeg goed af. Gebruik water (handwarm). Giet 3/4 van het water in een ruime mengkom, voeg hieraan het meel toe. Maak een kuiltje in het midden en strooi hierin het gist. Strooi langs de rand het zout. Meng met een spatel alles snel door elkaar. Voeg dan de rest van het water en de olie toe, meng nog eens. Stort dan het deegmengsel op je aanrecht en begin met kneden. Kneed zeker 15 minuten met de hand of met een mixer met deeghaken. Gebruik je een keukenmachine dan is 10 minuten voldoende. Als het deeg goed gekneed en soepel is, vorm het dan tot een bal. Vet de kom in met wat olie, leg het deeg er in en dek af met plasticfolie en een theedoek (of gebruik een douchemuts).
Laat het deeg 1 tot 1,5 uur rusten of tot het 2x zo groot geworden is.
Verwarm de oven met de bakplaat er in voor tot 230 graden graden (onder en bovenwarmte). Gebruik je een broodbaksteen of pizzasteen, dan heeft de oven langere tijd nodig om op temperatuur te komen.
Bestuif je werkblad met bloem. Haal het deeg uit de kom, druk rustig plat en rol het op. Verdeel in 3 stukken. Druk elk stuk weer plat, vouw de randen naar het midden en vorm er een balletje van. Laat ze een kwartiertje liggen.
Druk het eerste balletje deeg weer plat op een vel bakpapier en rol uit tot een dikte van 2-3 mm.
Voor de ui/spek flammkuchen
Bestrijk het deeg met de crème fraîche. Schaaf de rode ui op de mandoline in flinterdunne ringen en verdeel de helft over de crème fraîche . Strooi de spekjes er over en een draai uit de pepermolen.
Schuif het deeg op het papier op de bakplaat of pizzasteen. Gebruik hiervoor een dunne plank, dat gaat het beste.
Bak 10 – 15 minuten tot de bodem krokant en gaar is.
Voor de aardappel/Parmezaan flammkuchen
Meng de crème fraîche met de Parmezaanse kaas, wat peper uit de molen, de tijm en ongeveer 1/4 tl citroenrasp. Verdeel dit over het deeg. Schil de aardappel en schaaf hem zo dun mogelijk. Leg de aardappelplakjes op de crème fraîche .
Schuif met het bakpapier in de oven en bak ongeveer 15 minuten.
Garneer met een sliertje olijfolie en maal er wat zeezout boven.
Voor de rauwe ham/rucola
Verdeel de crème fraîche over het deeg en de andere helft van de rode ui (ook hier in flinterdunne ringen). Maal er wat peper over.
Schuif met het bakpapier in de oven en bak ongeveer 10 minuten.
Haal de flammkuchen voorzichtig uit de oven en garneer met plakjes rauwe ham, rucola en een sliertje olijfolie.
Print recept